Nordkysten fortæller

Vi haft besøg fra Københavns kommunens Sundhedsteam/sociale gadeplans indsats.

Vi havde besøg af to sygeplejersker fra København Kommunes Sundhedsteam/sociale gadeplans indsats som har eksisteret i 10 år og med stor succes.
Der er ansat 2 praktiserende læger med ydernummer og 4 sygeplejersker. De har et kontor, men ingen klinik og går civil klædt. De møder deres patienter på gaden.
Alle patienter bliver henvist til dem fra bla. institutioner der tager sig af hjemløse (skæv bolig/herberg/natcafe) og fra mund til mund blandt de hjemløse.
De opretter journal på alle patienter.
9 ud af 10 hjemløse har ingen ”egen læge”, patienterne bliver ofte tabt i systemet, hvis de ikke selv formår at være tovholdere for deres eget helbred/undersøgelser.
De har svært ved at overholde tider og bliver ofte bedt om at gå igen.Sygeplejerskerne foretrækker at få kontakt til de hjemløse om formiddagen, da de om morgenen har
abstinenser og om eftermiddagen er for fulde. Stort set alle hjemløse har et alkoholmisbrug og rigtig mange også et stofmisbrug.Vi havde et par meget spændende og inspirerende timer, og sygeplejerskerne kunne sagtens have fortsat med at øse ud af deres viden og oplevelser.Deres foredrag var meget brugbart i forhold til vores egne misbrugere og de vanskelige situationer vi kan stå i.De var utrolige rummelige og fortalte hvordan kommunikationen skal ændres i forhold til misbrugere/hjemløse. Vi skal ikke tro vi ved, men have respekt for den enkelte og deres historie.Vi skal ikke have medlidenhed med disse mennesker, de har selv taget en beslutning om at leve dette liv, de passer bare ikke ind i vores sociale liv. Mange af dem er 3. generations bistandsklienter og kender ikke til de sociale spilleregler. Mange har fået tilbud om lejligheder, men trives ikke bag 4 vægge, de vil hellere ud og sove blandt deres venner og dyr.
Vi var alle enige om at de nok var et af de bedste og mest spændende foredrag vi har haft og det kan varmt anbefales.
Christina Bjørn Sand
Gruppeleder